Римски мост – река Чая

Римският мост на река Чая се намира на около 4 км от курорта Нареченски минерални бани, община Смолян. Мостът е бил в малък период обект на археологически изследвания и е доказано, че е строен по време на римската епоха. Днес той е сравнително запазен. По моста може да се мине, но тъй като е тесен и няма парапети, трябва да се внимава.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Екопътека Св. Дух

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Екопътека Свети дух се намира в района на Чепеларе, в Родопите. Маркировката е добра. Води до водопада Свети дух, но по пътя можете да посетите няколко параклиса – Св. Дух, Св. Василийй Велики и Св. Неделя. Има и няколко по-нови параклиса – Св. Илия, Св. Богородица, Св. Георги и Св. св. Кирил и Методий. В околността, също така, се намират хайдушки ливади, вековен бук, ели и смърчове. 

Ореховски водопади

Водопадът Дуплево е най-близкия до село Орехово и само на няколкостотин метра на запад от селището. Той е разположен в най-долната част на скалното дефиле под връх Орешица, като внушително се излива точно пред входа на пещерата Голямата дупка.

Друг водопад е Скакалото. Той се намира на 2 километра южно на пътя, водещ от Орехово до хижа Персенк.

Третият водопад се намира до скалния феномен Костен камък и е наречен със същото име. От огромна скална дупка се изливат водите му с височина на водния пад 30 метра. Ореховските водопади са пълноводни само през пролетта.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Местност Костен камък 
Местност Костен камък е обявен през 1965г. за скален феномен и е защитен от закона, намира се на 4 км от село Орехово, между Асеновград и Чепеларе. Разпростира се на площ от 5 декара и е разположена в дълбок каменен каньон. Обектът е изключително красив, но трудно достъпен.

Местност Костен камък

Местност Костен камък е обявен през 1965г. за скален феномен и е защитен от закона, намира се на 4 км от село Орехово, между Асеновград и Чепеларе. Разпростира се на площ от 5 декара и е разположена в дълбок каменен каньон. Обектът е изключително красив, но трудно достъпен.

Лифт Мечи Чал

Лифт Мечи Чал се намира в Родопите, до Чепеларе и е четириседалков. Има междинна станция. Долната е на 1525 м н. в., а денивелацията е 718 метра. Общата дължина на Мечи Чал е 2700 м с капацитет от 2000 души на час. Цялото пътуване отнема 9 минути.

Роженски Ливади

Местност Роженски ливади се намират в Родопите, на връх Рожен, община Смолян. През тях минават туристически маршрути до Пампорово, връх Перелик, Орфеевите скали, Смолянските езера и др. 

Бачковски манастир

Бачковският манастир Света Богородица е най-големият в България, след Рилския. Той се намира в село Бачково, на 7 км от Асеновград. Основан е през 1083 г. Днес Бачковският манастир, стените и иконите му разказват вековна история, а най-голямото му богатство е чудодейната икона на Богородица. Тя е подарена на манстира през XIII век. Всяка година на втория ден от Великден монасите я поставят на старото й място, отслужват молебен, а хора от цяла България идват да я докоснат, вярвайки че тя лекува различни болести.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Чудни Мостове

Чудните мостове са скален феномен, под формата на огромни мраморни арки, които свързват двата бряга на река Дълбок дол. Известни са още като Скалните мостове. Намират се в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 метра надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.

Образувани са вследствие ерозионната дейност на пълноводната в далечното минало река. Към днешна дата има два известни мраморни моста. Големият е широк около 15 метра в по-широките части, дълъг почти 100 метра и се състои от три арки. Малкият мост е на 200 метра от големия, надолу по течението на реката – той е непроходим, дълъг 60 метра, с обща височина 50 метра, а само на арката – 30 метра.